בבדיקת ההולטר, המטופל מחובר למכשיר עם 3 אלקטרודות (בדרך כלל), לעומת 12 אלקטרודות שבבדיקת ה-א.ק.ג. מכשיר ההולטר מתמקד ברישום קצב הלב על פני 24 שעות. קיימת גם בדיקת הולטר של 12 חיבורים בחולים הסובלים מהפרעות קצב חדריות ורוצים לאתר את מוקד ההפרעות.
מכשיר ההולטר הוא מכשיר קטן, בערך בגודל של טלפון נייד טיפוסי. בדומה לטלפון הנייד, גם את ההולטר ניתן לשאת על פני חגורה, כאשר מספר חוטים (אלקטרודות) היוצאים מהמכשיר מודבקים לחזה הנבדק. הנבדק יכול להמשיך בכל הפעילות היומיומית הסטנדרטית שלו בבית ובעבודה. הצורך בבדיקה הפעילות החשמלית של הלב על פני תקופת זמן ארוכה זו נובע מהעובדה שפעמים רבות ההפרעות החשמליות של הלב מופיעה לעתים רחוקות, ועל כן רישום א.ק.ג. רגיל בדרך כלל לא יקלוט הפרעות אלה. הרישום לפרק זמן ארוך הרבה יותר מאפשר לרופא "לקלוט" את ההפרעה, גם אם היא מופיעה רק פעם אחת ביממה. לעתים קורה ומטופל מפתח הפרעת קצב לעתים רחוקות מאד, ואז גם בדיקת הולטר של 24 שעות לא תגלה זאת. במקרים אלה יש להשתמש במכשיר בדיקה אחר, הנקרא לופ רקורדר.
למי מיועדת בדיקה זו?
הבדיקה מיועדת למטופלים המתלוננים על חולשה, סחרחורות, איבודי הכרה, ודופק מהיר. בדרך כלל, הרופא המטפל יבקש לעשות א.ק.ג. ובהמשך, ימליץ על בדיקת הולטר.
לאחר הבדיקה:
בתום ה- 24 שעות של הבדיקה, המטופל מחזיר את המכשיר למוקד השרות, ומשם הבדיקה נשלחת לפענוח. פענוח זה כולל שני שלבים. בשלב הראשון עובר טכנאי על כל נתוני ההולטר, ומסמן את כל התרשימים הבעייתיים שבהם הפעילות החשמלית אינה סדירה. בשלב שני התרשימים מועברים לרופא קרדיולוג אשר בודק ומפענח את הבדיקה.
תוצאות ההולטר מראות לקרדיולוג את הגורם להפרעות הקצב של המטופל, וכן באם הפרעה זו מסוכנת. בדיקה זו יכולה להתריע באם הפרעת הקצב מעמידה את המטופל בסיכון למוות פתאומי, ארוע מוח, או התקף לב.
המצב הבטחוני בארץ (הסיכון שבבדיקה זו..)
מטופל הנושא על גופו הולטר, חופשי לנוע ולהמשיך בשגרת חייו הרגילה. מן הסתם, המטופל גם יבקש ללכת למרכזי קניות ולמקומות ציבוריים אחרים הדורשים בדיקה בטחונית לפני הכניסה. ההולטר הוא מכשיר קטן אשר יוצאים ממנו מספר חוטים (אלקטרודות) המוכנסות (ומתחבאות) מתחת לחולצה. עקב כך, יש להזהיר מראש את הבודקים הבטחוניים על הימצאות מכשיר זה. לא אחת דיווחו לנו מטופלינו על מצבים עדינים ואפילו מסוכנים כתוצאה מאי הבנתם של הבודקים הבטחוניים, מאחר והם היו בטוחים שהמדובר הוא במחבל מתאבד. (ראה תמונה וכתבה בנושא).
לא קשה להבין כיצד שומר יכול לחשוב בטעות כי מטופל הנושא הולטר הוא מחבל מתאבד. בזמן מתיחות בטחונית רצוי להמנע מכניסה מיותרת לקניונים. לחץ על התמונה לקריאת הכתבה. (בתמונה, שלומי שושנה מנצרת-עילית. מתוך ידיעות אחרונות) |