Source: National Heart, Lung, and Blood Institute; National Institutes of Health; U.S. Department of Health and Human Services
הבדיקה מאפשרת לרופא לדעת את גודלו וצורתו של הלב על מנת לראות באם יש משהוא חריג כגון מום מלידה, חור בין חלקי הלב השונים או לב מוגדל. היא מאפשרת לראות באם מצטבר דם מסביב ללב, באם יש קרישי דם בלב עצמו. בדיקת האקו מאפשרת לרופא לראות באם שריר הלב חלשים, וכן לראות את פעילות מסתמי הלב והיעילות שלהם (דהיינו האם דם דולף מהמסתם). בדיקה זו נעשית גם כבדיקה שגרתית על מנת לעקוב אחר החלמתו של מטופל לאחר ארוע לב.
אנימציה של הלב כפי שרואים בבדיקת אקו. (לחצו על התמונה לקבלת האנימציה) מקור: ויקיפדיה
בדיקת אקו סטנדרטית (Transthoracic Echocardiography)
בבדיקה לא פולשנית זו, הרופא מצמיד מכשיר קטן לחזה המטופל. מכשיר זה שולח גלי קול לכיוון הלב. גלי קול אלה מוחזרים, ומחשב מיוחד הופך גלים אלה לתמונת מחשב. תמונות אלה מאפשרות לרופא לראות את הלב בזמן אמת. (ראה ציור).
בדיקת אקו דרך הושט (Transesophageal Echocardiography)
בדיקה שבה מוחדר מעין צינור לתוך הושט והמאפשרת לראות את הלב יותר מקרוב. הדבר מתאפשר מאחר והושט עובר מאחורי הלב. בדיקה זו מאפשרת לקבל תמונה יותר מדויקת של המסתמים בלב ומאפשרת לגלות קרישי דם בלב.
בדיקת אקו במאמץ (Stress Echocardiography)
בדיקה זו דומה לבדיקת אקו רגילה, אך הבדיקה נעשית לאחר מאמץ. מטרת הבדיקה היא לראות את פעולת הלב תוך כדי מאמץ ולוודא שהכל תקין לא רק בעת מנוחה, אלא גם לאחר מאמץ.
המטופל עושה בדיקת מאמץ סטנדרטית תוך הליכה על הליכון. תוך כדי הבדיקה עוקבים אחר תמונת הא.ק.ג של הלב ולחץ הדם שלו. בסוף הבדיקה, המטופל מתבקש לשכב במהירות ליד מכשיר האקו, על מנת לעשות את בדיקת האקו תוך כדי שהלב עדיין פועם מהר.
דובוטמין אקו (Dobutamine Stress Echocardiogram)
בדיקה זו היא למעשה בדיוק כמו בדיקת האקו במאמץ המוסבר לעיל. ההבדל הוא שבמקום שהאדם יעשה ממש מאמץ פיזי (תוך הליכה על הליכון), מזריקים למטופל חומר מיוחד המאיץ את פעולת הלב, וגורם ללב להתנהג כאילו לאחר מאמץ. החומר המוזרק נקרא "דובוטמין" ומכאן שם הבדיקה.
מה ההבדל בין בדיקת אקו במאמץ לבין בדיקת דובוטמין אקו?
היתרון העיקרי של בדיקת דבוטמין אקו היא שזה מאפשר לעשות בדיקת אקו במאמץ גם לאנשים מבוגרים או אנשים מוגבלי תנועה אשר אינם יכולים ללכת על הליכון.
לשאר האנשים, אשר יכולים ללכת על הליכון, עדיף לעשות את בדיקת האקו במאמץ הסטנדרטי. בדיקת האקו במאמץ הסטנדרטית היא טבעית, ומדמה בצורה יותר מדוייקת את המאמץ שהאדם עושה בפעילות היומיומית שלו.
על אף שעדיף לעשות בדיקת אקו במאמץ רגיל, ברוב המקרים ההבדל בין השניים אינו עקרוני. עם זאת, בחולים הסובלים מהפרעות קצב לב, הזרקת הדבוטמין יכולה לגרום להפרעת קצב. הפרעות קצב אלה משבשות את תוצאות הבדיקה, ועל כן במקרים אלה אין לבדיקה זו כל ערך ויש להמנע מכך.