בדומה לכל מערכת אלקטרו-מכנית, גם הלב פועל ופועם באמצעות מערכת חשמלית. בפעולתו הסדירה, כל פעימת לב מתחילה באמצעות גירוי חשמלי המתחיל בחלק העליון של הלב, בפרוזדור הימני, בקשרית הסינוס. משם הגירוי מתפשט לשני פרוזדורי הלב ועובר לקשרית נוספת AV-Node . מקשרית זאת הגירוי החשמלי מתפשט לשני חדרי הלב. מחזור זה קורה בכל פעימה של הלב.
הבדיקה האלקטרופיסיולוגית בודקת תחילה את קשר הסינוס. יש מצבים בהם הקשרית פועלת לאט מדי ואז לחולה יש דופק איטי, ויש מצבים בהם הקשרית עובדת מהר מדי ואז החולה מתלונן על דופק מהיר. בזמן הבדיקה ניתנים פולסים חשמליים לפרוזדור הימני, באופן מלאכותי, באמצעות מכשיר שנקרא סטימולטור. במידה והחולה סובל מהפרעות קצב פרוזדוריות כמו למשל SVT, ניתן לגלות את זה בזמן בדיקת ה- EPS. בהמשך עוברים לבדיקת המערכת החשמלית של חדרי הלב. מקצבים את החדר הימני של הלב באמצעות הסטימולטור ומנסים לבדוק האם ללב יש פוטנציאל להיכנס להפרעת קצב. אחרי בדיקה מדוקדקת של מערכת החשמל בלב, עושים אבלציה או שממליצים על השתלה של קוצב לב או דפיברילטור.
איך נעשית הבדיקה?
הבדיקה נעשית תחת הרדמה מקומית בלבד. בדומה לצינטור לב, נותנים הרדמה מקומית באיזור המפשעה, מכניסים צינוריות פלסטיק לוריד במפשעה (בדומה להכנסת עירוי). דרך הצינוריות מחדירים אלקטרודות ללב תחת שיקוף רנטגן. בדרך כלל מחדירים בין 3 ל-4 אלקטרודות. אלקטרודה אחת ממוקמת בפרוזדור הימני, אחת בחדר הימני, אחת בין הפרוזדור לחדר ואחת בתוך וריד מיוחד- Coronary Sinus שהוא וריד היוצא מהחלק האחורי של הפרוזדור הימני. בודקים את מערכת ההולכה החשמלית בלב. הבדיקה נמשכת כשעה. בתום הבדיקה מוציאים את האלקטרודות מהוריד במפשעה. מפעילים לחץ קל על המפשעה כדי לעצור את הדימום וחובשים את המפשעה. החולה צריך לשכב במיטה במשך 6 שעות אבל יכול לאכול ולשתות. יום אחרי הבדיקה החולה הולך הביתה עם המלצות להמשך טיפול.
מי מועמד לבדיקה זו?
● חולים שעברו התקף לב וסובלים מדפיקות לב מהירות או סחרחורות או איבוד הכרה.
● חולים עם מחלה של שריר הלב שגורמת לשריר לב חלש ואי ספיקת לב.
● חולים עם מומי לב מלידה שסובלים מסחרחורות או איבוד הכרה.
● חולים הסובלים מדפיקות לב מהירות הנובעות מהפרעות קצב על-חדריות .
● חולים הסובלים ממאורעות חוזרים של איבוד הכרה.
● חולים עם תבנית א.ק.ג. המתאימה למחלת ברוגדה.
למידע נוסף על הסיכונים והסיבוכים הכרוכים בבדיקה אלקטרופיזיולוגית