Photograph courtesy of
the Heart Rhythm Society
פרפור פרוזדורים נובע מהיווצרות של מעגלים חשמליים מרובים בחלקים העליונים של הלב. מעגלים חשמליים אלו גורמים לדופק לא סדיר של הלב. הפרפור עצמו אינו מסכן חיים באופן ישיר אבל יש אנשים שאינם מרגישים טוב בזמן פרפור. הדבר יכול לנבוע מהעובדה שהדופק מהיר מהרגיל או מהעובדה שהדופק לא סדיר.
יש אנשים שיש להם בעיה זו, אך אינם מודעים לכך שיש להם דופק מהיר ולא סדיר.
הפרפור מתפתח בדרך כלל באנשים עם מחלת לב. זה כולל אנשים עם מחלת לב מסתמית, אנשים עם מחלת לב כלילית ואנשים עם מחלה של שריר הלב. יש גם אנשים בריאים ללא מחלת לב המפתחים פרפור פרוזדורים.
חשוב לאבחן את הבעיה משום שפרפור פרוזדורים עלול לגרום להיווצרות של קרישי דם בלב. הסכנה שבהיווצרות קרישי דם היא שקריש דם יכול "להזרק" למח, לחסום עורק דם ולגרום לארוע מוחי. אנשים מעל גיל 65 הסובלים מבעיה זו חייבים לקבל תרופה לדילול דם (כדי למנוע היוצרות קרישים). חולי לב הסובלים מפרפור, חייבים לקבל תרופה לדילול דם בכל גיל.
דופק לב מהיר מדי לאורך זמן, יכול לגרום להיחלשות של שריר הלב.
טיפול:
בדרך כלל, בעייה זו נפתרת על ידי תרופות. כאשר התרופות לא יעילות, או במידה והמטופל לא רוצה ליטול תרופות, ניתן לפתור את הבעייה באמצעות צריבה (אבלציה). בזמן הצריבה מבודדים את ורידי הריאה מהפרוזדור השמאלי על מנת למנוע מעבר של אותות חשמליים ביניהם. כיום אחוז ההצלחה של צריבה לטיפול בפרפור פרוזדורים עומד רק על 60%. יש חולים שנזקקים לפרוצדורות חוזרות. אחוז גבוה מהחולים עדיין ימשיכו לקבל תרופות למניעת פרפור פרוזדורים.
קיים גם טיפול ניתוחי בפרפור פרוזדורים: הניתוח נקרא "ניתוח המבוכים" (Maze Operation). בניתוח זה יוצרים מעין חתכים בפרוזדורים של הלב על מנת לבודד את המנגנון החשמלי שגורם להפרעת הקצב. החתכים נעשים על ידי תהליך "הקפאה" (Cryotherapy) או על ידי גלי רדיו. המנתח עושה חתכים בעזרת איזמל מיוחד אשר מקפיא את הרקמה של פרוזדורי הלב. ניתוח מסוג זה מומלץ בדרך כלל לחולים אשר נזקקים לניתוח לב פתוח מסיבה אחרת (כגון ניתוח מעקפים או החלפה של מסתם בלב).