דום לב ומוות פתאומי
Sudden Cardiac Death
כעשרת אלפים איש מתים מדי שנה במדינת ישראל כתוצאה ממות פתאומי. זהו למעשה גורם המוות הגדול ביותר שיש (כן, יותר מתאונות דרכים, פעולות איבה וגם ממחלות אחרות).
אתר מידע למטופלים
מחלות לב והפרעות בקצב הלב בעריכת פרופ' תרצה פוקס
מה חדש?
תוכלו למצוא כאן חדשות ועדכונים בנושא קרדיולוגיה והפרעות קצב
Sudden Cardiac Death
כעשרת אלפים איש מתים מדי שנה במדינת ישראל כתוצאה ממות פתאומי. זהו למעשה גורם המוות הגדול ביותר שיש (כן, יותר מתאונות דרכים, פעולות איבה וגם ממחלות אחרות).
הסימנים הטיפוסיים להתקף לב כוללים לחץ במרכז בית החזה עם הקרנה לזרוע שמאל, הזעה, חיוורון וקוצר נשימה. הכאב בחזה יכול להקרין לצואר, ללסת, לשיניים או לגב.
הלב שלנו, כמו כל איבר אחר בגוף חייב לקבל אספקת דם על מנת שיוכל לבצע את עבודתו השוטפת כמשאבה. אספקת הדם ללב עצמו, מגיעה דרך שלושה כלי דם קטנים ועדינים המקיפים את הלב. חסימת אחד מכלי דם אלה גורמת לנזק לשריר הלב. בדרך כלל הדבר מלווה בכאבים בחזה. שריר הלב נחלש ומתחיל לתפקד שלא כראוי.
Angina Pectoris
ישנם כמה סיבות היכולות לגרום לכאבים בחזה: כאבים בשרירי החזה, פרקים, עצמות בית החזה, כיב קיבה, וכמובן כאבים הקשורים לבעייה בלב. במסגרת ברור קרדיולוגי ראשוני הכולל א.ק.ג. ובדיקת מאמץ מבררים אם הגורם לכאבים בחזה הוא הלב או אחד הגורמים האחרים הרשומים לעיל.
גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב הם תזונה לקויה, עישון, יתר לחץ דם, סכרת וקרישות יתר בדם.
עולם הקרדיולוגיה היום רחב מאד, ומחולק לתתי תחומים רבים. הענפים של הקרדיולוגיה כוללים צינטורים, הדמיה, אי ספיקת לב, שיקום, ואלקטרופיזיולוגיה (הפרעות קצב הלב).
הפרעת קצב זו מתבטאת בדופק מהיר מאוד ולא סדיר (כאוטי – Chaos) שמקורו בחדרי הלב. הטיפול היחיד שעוזר במצב זה הוא מכת חשמל לבית החזה של המטופל. במידה והמטופל לא מקבל מכת חשמל מיידית, הפרעת קצב זאת גורמת למוות. ברוב המקרים הפרעת קצב זאת מופיעה בחולי לב. במיעוט המקרים היא יכולה להופיע באנשים שהם בריאים לכאורה.
הפרעת קצב זו מתבטאת בדופק מהיר שמקורו בחדרי הלב. הפרעת זו אינה מופיעה רק בחולי לב, אלא גם יכולה להופיע אצל אנשים בריאים. חומרת ההתיחסות להפרעת קצב זאת תלויה באם המטופל סובל ממחלת לב או לא.
הפרעת קצב זו דומה לפרפור פרוזדורים. ההבדל ביניהם מתבטא בכך שבפרפור פרוזדורים הפעילות החשמלית של הפרוזדורים מהירה מאוד ולא מאורגנת. לעומת זאת, ברפרוף פרוזדורים, הפעילות החשמלית מהירה אך איטית יותר מפרפור פרוזדורים וסדירה יותר.
פרפור פרוזדורים הוא הפרעת הקצב השכיחה ביותר בעולם. הסיכון לפתח פרפור פרוזדורים עולה עם הגיל.
(Supraventricular Tachycardia (SVT
הפרעת קצב מסוג SVT היא הפרעה הנובעת מדופק לב מהיר שמקורו בפרוזדורי הלב. קיימים מספר מנגנונים להיווצרות הפרעת קצב זו.
חולים רבים מדווחים כי מפעם לפעם הם חשים הפסקה רגעית בדופק הלב. באופן טבעי הרגשה זו מפחידה עקב החשש שהלב יפסיק לפעום לחלוטין.
מה הסימנים להפרעת קצב איטית? מה סימנים להפרעת קצב מהירה? במאמר זה תוכלו לקרוא מהם הסימנים ודרכי הטיפול בהפרעות הקצב השונות.
הפרעה בקצב הלב (Arrythmia) היא פעילות חשמלית לא תקינה של פעימות הלב. ההפרעה יכולה להתבטא בקצב איטי מדי, מהיר מדי, דילוג על פעימות או בקצב המשתנה מפעימה לפעימה.
Electrophysiological Study – EPS
הלב שלנו הוא משאבה מתוחכמת הכוללת קירות שהם שריר הלב עצמו, צנרת שהם העורקים הכליליים המספקים דם ללב, והמערכת החשמלית של הלב האחראית להעברת הפולסים החשמליים.
(Cardiac Computed Tomography (CT
צינטור וירטואלי הנו בדיקת הדמיה (CT) של הלב המאפשר להדגים את העורקים הכליליים של הלב. כמו בצינטור אבחנתי רגיל, מטרת בדיקה זו היא לאתר סתימות בכלי הדם המספקים דם ללב.
Tilt Table Test
בדיקה זו מוזמנת בדרך כלל עבור חולה אשר איבד את הכרתו מספר פעמים בעבר ללא הסבר המניח את הדעת. מטרת הבדיקה היא לאבחן את הסיבה לאיבוד ההכרה. (המינוח הרפואי לאבחנה זו היא: Vasovagal Syncope)
ההולטר הוא מכשיר חיצוני המחובר לחולה במשך 24 שעות. הבדיקה בעזרת מכשיר זה דומה לבדיקת א.ק.ג, אך בודקת את פעילות הלב במשך 24 שעות. ה-א.ק.ג בודק את פעילות הלב למשך מספר שניות ובודק פרמטרים שונים של פעילות הלב בניגוד להולטר שבודק רק את קצב פעימות הלב. בדיקת ההולטר משלימה את בדיקת האקג ואינה מהווה תחליף לבדיקה זו.
Stress Test בדיקה זו מאפשרת לרופא ללמוד על פעילות הלב בעת מאמץ. הבדיקה עצמה דומה לבדיקת א.ק.ג. סטנדרטית. בשתי הבדיקות המטופל מחובר למכשיר הא.ק.ג. באמצעות 12 אלקטרודות שמחוברות לחזה, לידיים ולרגליים. בבדיקת א.ק.ג. המטופל שוכב על מיטה בעת ביצוע הבדיקה. בבדיקת מאמץ, המטופל הולך על הליכון בעת ביצוע הבדיקה.
ECG
א.ק.ג. היא בדיקה פשוטה אשר אשר רושמת את הפעילות החשמלית של הלב. אות חשמלי אשר מופק בחלק העליון של הלב, עובר לחלקו התחתון של הלב. חלקים שונים של הלב מתכווצים תוך כדי מעבר האות החשמלי דרכם. התכווצות זו של שריר הלב גורמת לדם לזרום מחדר לחדר בתוך הלב, ומהלב עצמו לשאר חלקי הגוף. קצב האות החשמלי קובע את קצב ההתכווצות של הלב, או פעימות הלב.