חוץ מארבעת הסוגים האלה יש סוג שגרם ל-SARS, שפעת העופות משנת 2002 עם תמותה של 10%.
יש סוג שגרם ל-MERS- שפעת מזרח תיכונית משנת 2014 עם תמותה של 37%.
סוג נוסף, הנוכחי, הוא COVID-19 או "קורונה", אשר גורם למגפה הנוכחית עם תמותה של 3.7%.
חושבים שמקור הוירוס הוא בעטלפים אשר העבירו את הוירוס לנחשים או לפנגולין. המידע הזה עדיין אינו וודאי. המחלה החלה בסין בחודש נובמבר 2019 ולמעשה התפשטה בכל העולם.
סימני המחלה
חום, שיעול, כאבי שרירים, קוצר נשימה, כאב ראש, כאב גרון, שלשול, איבוד חוש הטעם והריח.
אנשים בסיכון
גיל מעל 65, מחלות לב, מחלות ריאות, עישון, השמנת יתר, אנשים עם מערכת חיסון חלשה כמו חולים אחרי השתלת כיליה, חולי AIDS.
מסתבר שהתמותה מהמחלה גבוהה יותר בגברים מאשר בנשים. הסיבה לכך אינה ברורה והמחשבה היא שמערכת החיסון של נשים חזקה יותר. מתנהל בימים אלה ניסוי שבו נותנים הורמונים נשיים לטיפול בחולי קורונה. סיבה אחרת היא , שנשים בדרך כלל יותר זהירות וממושמעות להוראות ולא יקחו סיכונים.
איך נשמור על עצמינו?
- שטיפת ידיים עם מים וסבון למשך 20 שניות כמה שיותר פעמים ביום.
- לפחות פעם ביום לנקות בבית משטחים, ידיות של דלתות, ידיות של ארונות, מתגי חשמל , טלפונים, מעקות ושירותים עם חומרי חיטוי. המשטחים צריכים להיות לחים מחומר החטוי למשך 10 דקות ולא ליבש את המישטחים.
- לחטא את ההגה במכונית וכן את ידיות הדלתות.
- להימנע מיציאה לאיזורים הומי אדם ולשמור מרחק של 2 עד 4 מטרים מאנשים .
- להתעטש, להשתעל ולפהק עם כיסוי הפה עם המרפק.
- אחרי קינוח האף, צריך לשטוף ידיים עם מים וסבון.
- לצאת החוצה עם מסכה וכפפות. לגבי סוג המסכה יש אפשרויות שונות. מסכה כירורגית פשוטה מגנה על אנשים אחרים ולא עליך. מסכת N95 עם פילטר מגנה עליך ולא על הסביבה. מסכת N95 ללא פילטר מגנה עליך ועל הסביבה בצורה אופטימלית מאחר והיא יושבת בצורה הדוקה לפנים ומסננת 95% מהחלקיקים (ומכאן שמה-N95).
הוירוס עובר מאדם לאדם בצורה טיפתית או באויר בצורה של טיפות קטנטנות. טוענים שהטיפות הקטנטנות יכולות לשהות באוויר עד 3 שעות. כנראה שבחושך הן שוהות פחות זמן באוויר.
- כאשר מביאים קניות הביתה, יש לחטא את אריזות המוצרים לפני שמכניסים הביתה. יש לזכור שהוירוס יושב על נחושת עד 8 שעות, על ברזל ועל קרטון במשך 48 שעות ועל פלסטיק עד 72 שעות.
מהלך המחלה
לרוב מדובר במחלת חום שחולפת כעבור שבועיים. במיעוט של המקרים החולים מדרדרים עד כדי הנשמה וחיבור למכונת לב ריאה. המחלה פוגעת בעיקר בריאות והחולים נדרשים להנשמה לתקופה ארוכה של מעל 3 שבועות. הוירוס גורם להצפה של הריאות בנוזלים עם הרגשה שהחולה טובע במים של עצמו. יש חולים שקשה להנשים ולכן מחברים ל-ECMO שזו מכונה חיצונית דרכה הדם עובר ומתחמצן וחוזר לגוף. הוירוס יכול לפגוע בשריר הלב ולגרום לאי ספיקת לב קשה ואז מכונת הלב הריאה שמחברים עוקפת את הלב ומאפשרת לו "לנוח ולהתאושש". כעת חושבים שהוירוס גורם לנזק בשריר הלב בעיקר בילדים שנדבקים.
הוירוס גורם גם להיווצרות של קרישים בכלי הדם של הריאות והחולים נזקקים למדללי דם. זה גורם לתסחיף ריאתי.
לאחרונה שומעים על חולים שסבלו מאירוע מוחי כתוצאה מהוירוס ונזקקו למדללי דם כדי להמיס את הקרישים שגרמו לאירוע המוחי.
לסיכום, אמנם רוב הנדבקים מחלימים, אך יש חולים שמקבלים את המחלה בצורה סוערת מאוד ואף קטלנית.
בגלל סיכוני ההידבקות מהמחלה, יש קושי רב בטיפול בחולים ובביצוע של בדיקות עזר הכרחיות. זו הסיבה שהתקשורת של אנשי הצוות עם החולים במחלקות הקורונה נעשית בוידאו.
טיפול במחלה
הטיפול במחלה הוא בעיקרו טיפול תומך כמו מתן נוזלים ומשקפי חמצן.
בחולים הבינוניים והקשים, נותנים תרופות אנטיוירליות שונות. כל הטיפולים ניתנים במסגרת של פרוטוקול מחקרי.
בחולים קשים, מזריקים גם נוגדנים של אנשים שחלו במחלה. אין הוכחה שזה עוזר.
קיים מרוץ לפיתוח של חיסון אך יקח יותר משנה עד שיוכח שהחיסון בטיחותי.
מה צפוי לנו בעתיד?
כנראה שנצטרך ללמוד לחיות עם המציאות החדשה. צריכים לשנות את התנהגותינו על מנת שאפשר יהיה להמשיך לתפקד למרות קיומו של הוירוס בסביבתינו.
גם אחרי שימצאו חיסון יעיל, נצטרך להתחסן מידי שנה מפני זנים חדשים של הוירוס אשר יצוצו. מדענים טוענים שהוירוס עובר מוטציה כל שבועיים ויש כבר מספר זנים של הוירוס. מסתבר שגם אנשים שהחלימו מהוירוס יכולים להידבק מחדש ולכן כללי הזהירות של משרד הבריאות חלים גם עליהם.
לסיום אני מקווה שנחזור לשגרה ונוכל שוב לתת מענה למטופלים בצורה מסודרת במרפאה ולא בטלמדיסין (רפואה מרחוק). בימים אלה למדתי להעריך עוד יותר את הצורך לפגוש אישית את המטופלים ולבדוק אותם. רפואה מרחוק נותנת פיתרון חלקי בלבד לבעיות אבל זאת לא הרפואה הפרטנית שלמדנו להעניק למטופלים.
בריאות טובה ורפואה שלמה.