בבדיקה ה-טילט, אנו מנסים לאבחן את הגורמים לתופעה זו. לצורך הבדיקה, משכיבים וקושרים את החולה למיטה מיוחדת. עם תחילת הבדיקה, מרימים את ראש המיטה לזוית של כ – 80 מעלות (דהיינו, כמעט למצב עמידה). במצב זה, המטופל שוכב/עומד במשך כ – 20 דקות, אשר במהלכן הלחץ דם והדופק של החולה נמדדים באופן שוטף. התקווה היא שבמהלך הבדיקה, נוכל לשחזר (בתנאי מעבדה) את הרגשת העלפון אותה חש המטופל בחיי היום יום שלו. במידה והרגשה זו אינה מופיעה בעת הבדיקה, אזי הרופא נותן לחולה תרופות אשר יכולות לעזור לחשוף את תופעת ההתעלפות.
פעמים רבות, החולה, שהינו אדם צעיר, מתאר באוזני תהליך של איבוד הכרה לאחר עמידה ממושכת. בתחילה, החולה מרגיש ערפול חושים. בשלב זה החולה שומע ורואה כל מה שקורה סביבו, אך אינו מסוגל לדבר או להגיב. זמן קצר אחר כך, החולה מאבד את הכרתו.
כאמור, בדרך כלל תופעת התעלפות זו שכיחה אצל אנשים צעירים ואינה נובעת ממחלת לב. ולכן, הטיפול בתופעה זו הוא פשוט באופן יחסי וכולל שתיה מרובה עם תוספות של מלח לאוכל. בדרך כלל, הרופא ממליץ למטופל לעשות אימון יומי, אשר כולל בין השאר עמידה ליד קיר (מבלי להשען עליו) למשך חצי שעה ביום לתקופה של שנה.
עם זאת, ישנם גם מקרים נדירים שבהם בסופו של דבר הרופא מוצא לנכון להמליץ על השתלת קוצב לב בשילוב עם טיפול בתרופות.