המנגנון השכיח ביותר לסוג הפרעת קצב זה, הוא על ידי קיומו של סיב הולכה חשמלי נוסף בשריר הלב על יד קשרית ה AV-Node. בגלל סיב הולכה נוסף זה, נוצר מעגל חשמלי בינו לבין מערכת ההולכה התקינה של הלב. כתוצאה מכך, נוצרת הפרעת קצב במהירות של כ-180 פעימות לדקה. (בהשוואה, דופק תקין הוא כ-70 פעימות לדקה). לעתים מהירות פעימות הלב בהפרעת קצב מסוג זה יכולה להגיע אף לכ- 250 פעימות לדקה. רוב החולים בדרך כלל מרגישים דופק מהיר זה, אשר לעתים מלווה בסחרחורת, קוצר נשימה, כאבים בחזה ובמקרים מסוימים, אף באיבוד הכרה. הדופק המהיר יכול להימשך מספר שעות. במצבים אלו יש לפנות לחדר מיון בבית החולים.
בחדר מיון, בדרך כלל הקרדיולוג מזריק לוריד תרופה בשם Adenosine. זמן התגובה של תרופה זו מהיר מאד, והיא מפסיקה את הפרעת הקצב באופן מידי. התרופה גם גורמת להרגשת חום וחולשה רגעית. החולה מופנה להמשך טיפול אל אלקטרופיסיולוג לאבחון באמצעות בדיקה אלקטרופיסיולוגית. בדרך כלל בעקבות תוצאות בדיקה זו, האלקטרופיסיולוג יצרוב את מסלול ההולכה הנוסף על ידי פרוצדורת אבלציה.
מנגנון אחר, פחות שכיח, נגרם על ידי סיב סיב הולכה חשמלי נוסף (אחר), הנמצא בריחוק ממערכת ההולכה התקינה של הלב ב- Accessory Pathway. מסלול חשמלי נוסף זה יכול להיות ממוקם בצד ימין או שמאל של הלב. אצל חלק מהחולים סיב נוסף זה יכול לגרום לפעימות מהירות מאד היכולות להגיע אפילו לכ- 300 פעימות לדקה. במצבים נדירים אלו, החולה יכול לקבל דום לב.
בדומה למנגנון הקודם, אף כאן יש להגיע לחדר מיון. בדרך כלל הטיפול של האלקטרופיסיולוג יהיה באמצעות אבלציה במטרה לצרוב ולבטל את סית ההולכה הנוסף.
מנגנון שלישי להפרעות קצב מסוג זה, נובע ממוקד חשמלי בפרוזדור הגורם לדופק מהיר. אף כאן הטיפול הוא באמצעות אבלציה. בזמן הצריבה, האלקטרופיסיולוג מאתר את מוקד ההפרעה החשמלית וצורב אותה.
מושגים מתוך מאמר זה:
__________
מילות מפתח: מהירות פרוזדורית SVT, הפרעת קצב SVT, הפרעת קצב לב SVT